Дори и днес не всеки знае какво е това по дърветата, защо такива неща остават там през вековете и кой живее там

Чудили ли сте се някога какво е това по дърветата и защо може да остане там през вековете? 🤔🧐 За да разберете какво е това и кой живее там – вижте статията! 👇👇👇

Някога, сред необятните простори на Южна Африка, живеела една малка и много смела птица на име Обикновен социален тъкач. Името се обяснявало с факта, че такива птици се славели с това, че изграждали голям брой гнезда. Днешната история е за тях.

Обикновено тъкачите строят гнездата си заедно, като обединяват усилията дори не на десетки птици, а на много поколения. Получените конструкции са толкова надеждни, че „къщите“ в тях се предават от прадядовци на правнуци.

Има дори такива случаи, при които гнездата се задържат на дърветата в продължение на векове и се предават от поколение на поколение. Известен е броят на птиците, които живеят във всяко едно гнездо. Хората ги предпазват от змии и други опасни същества.

Интересно е, че едно гнездо може да има дължина 8 метра, височина 2-2,5 метра и да тежи значително много. Тук невинните птици са защитени от дъжд, сняг и дори прах. Те не се страхуват от студените сезони и животът им не е застрашен.

Въпреки това има няколко случая, в които животни са успявали да разрушат такива гнезда, оставяйки птиците без покрив под главата си. Но това се случва рядко и като цяло няма нужда да се притеснявате.

Like this post? Please share to your friends:
Azbuh